foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
ZSR w Sokółce
ul. Polna 1 16-100 Sokółka zsrsok@zsrsokolka.pl tel. 857112044

Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce

technikprzemysłu mody2



Technik rolnik

ZSR w Sokółce

Czytaj więcej

Technik żywienia i usług gastronomicznych

ZSR w Sokółce

Czytaj więcej

Technik hotelarstwa

ZSR w Sokółce

Czytaj więcej

Technik ekonomista

ZSR w Sokółce

Czytaj więcej

Świeć przykładem, noś odblaski!

Okres jesienno – zimowy jest szczególnie trudny dla uczestników ruchu drogowego. Szybko zapadający zmierzch, złe warunki atmosferyczne często są przyczyną wypadków. Zbawienny może okazać się błyszczący odblask, który zwraca uwagę innych użytkowników ruchu drogowego.Nawet niewielki element odblaskowy może zapobiec tragedii i uratować życie.

Dzięki elementom odblaskowym pieszy jest widoczny z odległości około 150 m. Te dodatkowe metry decydują często o życiu, gdyż pozwalają kierowcy wyhamować i bezpiecznie ominąć pieszego. Gdzie najlepiej nosić odblaski? Można je umieścić na ubraniu, przyczepić do torby, plecaka itp.

W trosce o bezpieczeństwo młodych ludzi w dniu dzisiejszym wszyscy uczniowie naszej szkoły otrzymali odblaski.

Przypominamy, że zgodnie z nowelizacją ustawy Prawo o ruchu drogowym, każdy pieszy poruszający się po drodze po zmierzchu poza obszarem zabudowanym – niezależnie od wieku – ma obowiązek posiadania elementów odblaskowych!


 

Praktyki w Grecji dla gastronomów z naszej szkoły

Na przełomie września i października 2015 r. uczniowie z naszej szkoły, kształcących się w zawodzie technik gastronom, odbyli 2-tygodniowy staż zawodowy w turystycznym regionie Tesalii w Grecji, którego organizatorem było Stowarzyszenie na rzecz Warszawy, Edukacji, Studentów i Tolerancji WEST. Praktyki odbyły się w ramach projektuZagraniczne staże gwarancją wysokiej jakości kształcenia zawodowego,któryzrealizowano przy wsparciu programu Unii Europejskiej Erasmus+.

Uczniowie wraz z opiekunami zamieszkali w przepięknym nadmorskim hotelu Great Alexander, gdzie m.in. również odbywali praktykę, podczas której udoskonalilikwalifikacje zawodowe potrzebne w branży HoReCa oraz niezbędne kompetencje i umiejętności, które ułatwią im start w dorosłym życiu.

Młodzież coraz częściej decyduje się na wyjazdy tego rodzaju, ponieważ w stażach zagranicznych widzi możliwość zdobycia nowych umiejętności i cennego doświadczenia, ale nie tylko zawodowego – życiowego również. Radzenie sobie w nowych, często stresujących sytuacjach i warunkach, przełamanie bariery językowej, czy rozwijanie umiejętności współpracy w międzynarodowej grupie, to tylko niektóre z cennych życiowych umiejętności – wyjaśnia Artur Waligóra, wiceprezes Stowarzyszenia WEST.

Najważniejszym elementem stażu były zajęcia praktyczne, dzięki którym uczniowie mogli m.in. na bieżąco porównywać polską i grecką kuchnię, poznawali zasady zbiorowego żywienia, projektowali wnętrza sal restauracyjnych, uczyli się zasad obsługi klientów, obsługiwali specjalistyczne programy komputerowe, czy tworzyli menu. Poza tym, wszyscy poznali nowoczesne standardy w europejskiej branży gastronomicznej i greckie tradycje w dziedzinie organizacji usług gastronomicznych oraz podnieśli swoje kompetencje językowe, także w zakresie terminologii zawodowej. Równie ważną zdobytą umiejętnością okazało się radzenie sobie w międzynarodowym, odmiennym kulturowo środowisku pracy i życia. Ze szkoleń skorzystali również nauczyciele-opiekunowie, którzy mieli okazję do skonfrontowania swojej wiedzy teoretycznej z praktyczną i obecnie panującymi trendami w branży gastronomiczno-hotelarskiej.

Wycieczki realizowane w dni wolne od praktyk, w ramach programu kulturowego, przybliżyły młodzieży kolebkę antycznej kultury i tradycji, a bardzo pouczające spotkanie w Ambasadzie Polskiej w Atenach zapoznało uczniów z możliwościami handlu pomiędzy Polską i Grecją. Młodzież, oprócz stolicy kraju, zobaczyła słynne prawosławne klasztory w Meteorach oraz przepiękną wyspę Skiathos. Wieczór kulturowy przybliżył im znane greckie tradycje.

Pełni wrażeń, szczęśliwi wrócili do kraju, przywożąc ze sobą wiele wspomnień i zawodowych doświadczeń.Sama podróż powrotna przez takie kraje jak Serbia czy Macedonia, dostarczyła wielu wrażeń. Wszyscy uczniowie, po zakończeniu stażu otrzymali wydane w dwóch wersjach językowych (po angielsku i po polsku) europejskie certyfikaty Europass-Mobilność, które potwierdzają kwalifikacje zawodowe i podnoszą konkurencyjność ich posiadaczy na europejskim rynku pracy.

Serdeczne dziękujemy wszystkim organizatorom praktyk, a także naszej młodzieży, która nie zawiodła!